De voornaam Andreas

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor mannen gebruikt.

Andreas is een voornaam die al eeuwenlang in Nederland wordt gebruikt. De naam komt voort uit het Grieks en betekent "manhaftig" of "dapper". Hoewel de naam niet buitengewoon populair is, wordt hij nog steeds regelmatig gegeven. In de afgelopen jaren was de populariteit van de naam redelijk stabiel, met een gemiddeld aantal geboortes per jaar. Het is interessant om op te merken dat de naam Andreas vooral voorkomt in families met een christelijke achtergrond, aangezien Andreas een apostel was in het Nieuwe Testament.

Een bekende naamdrager is de Nederlandse cabaretier André van Duin, wiens echte naam eigenlijk Adrianus Marinus Kyvon is. Hij koos ervoor om zijn artiestennaam te baseren op zijn doopnaam Andreas, vanwege zijn bewondering voor de Griekse cultuur. Andreas is ook een veelvoorkomende naam in Scandinavische landen, waar het vaak wordt afgekort tot "Anders". In Nederland wordt de naam meestal in zijn oorspronkelijke vorm gebruikt. Het is interessant om te zien hoe namen internationaal kunnen variëren en hoe ze culturele betekenis en verbindingen kunnen hebben.

Computer gegenereerde tekst

Andere schrijfwijzen zijn: Andréas, Andrèas, Andrëas, Andrěas, Andreäs, Andrêas, Andrėas, Andrea's, andreas

Met een lettertje anders heb je: Aadreas, Abdreas, Andreae, Andreah, Andrean, Andreaw, Andreaz, Andrees, Andreis, Andrejs, Andreos, Andress, Andreus, Andrews, Andrias, Andrwas, Andryas, Andseas, Antreas, andreas

Zie ook