De voornaam Geesje

Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

De voornaam "Geesje" is een vrouwelijke variant van de naam "Gees", die oorspronkelijk een Friese herkomst heeft. Het is een relatief zeldzame naam die voornamelijk voorkomt in Nederland. Volgens de gegevens van het Meertens Instituut waren er in 2020 ongeveer 890 vrouwen die de naam "Geesje" droegen.

Hoewel de naam "Geesje" niet tot de populairste namen behoort, heeft het wel een historische achtergrond. Het kan zijn oorsprong vinden in de Germaanse naam "Giso", wat verwijst naar een speer. In de middeleeuwen kwam de naam "Geesje" vooral voor in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Tegenwoordig wordt de naam echter minder vaak gekozen door ouders bij het geven van namen aan hun pasgeboren dochters.

Daarnaast kan het opvallen dat de naam "Geesje" redelijk traditioneel klinkt en vaak geassocieerd wordt met oudere generaties. Het komt minder vaak voor bij jonge meisjes, wat wijst op een afname in populariteit door de jaren heen. Toch behoudt de naam een bepaalde charme en uniciteit, waardoor het nog steeds gebruikt kan worden door ouders die op zoek zijn naar een retro-achtige naam voor hun kind. Met zijn Friese achtergrond en historische betekenis kan de naam "Geesje" zeker een interessante keuze zijn voor diegenen die graag willen afwijken van de populaire trends in naamgeving.

Computer gegenereerde tekst

Met een letter anders krijg je Ceesje, Deesje, Geelje, Geerje, Geesge, Geesie, Geesja, Geeske, Geesse, Geesze, Geetje, Geisje, Gelsje, Gessje, Getsje, Geusje, Giesje, Goesje, Gresje, Keesje, Meesje, Neesje, Reesje

Zie ook