De voornaam Pavel

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor mannen gebruikt.

De voornaam "Pavel" is een Slavische naam die vooral voorkomt in landen als Rusland, Tsjechië en Slowakije. Het is afgeleid van het Griekse woord "Paulos" wat "klein" of "nederig" betekent. Pavel is een relatief populaire naam in deze landen en heeft een lange geschiedenis. In Rusland komt de naam vaak voor in combinatie met de achternaam Ivanov, omdat Ivanov een veelvoorkomende achternaam is in Rusland. Pavel heeft ook verschillende varianten in andere Slavische talen, zoals Pável in het Tsjechisch en Pavol in het Slowaaks.

Het gebruik van de naam Pavel in Nederland is echter minder frequent. Volgens de recente namenstatistieken behoort Pavel niet tot de populairste namen in Nederland. Dit kan komen doordat het geen typisch Nederlandse naam is en dat ouders voorkeur geven aan meer traditionele en gangbare Nederlandse namen. Het is echter interessant om op te merken dat er een klein percentage mensen in Nederland is met de naam Pavel, waardoor het nog steeds een bestaande en erkende naam is in Nederland.

Computer gegenereerde tekst

Andere schrijfwijzen zijn: Pavèl, Pável

Met een lettertje anders heb je: Bavel, Cavel, Havel, Javel, Kavel, Lavel, Mavel, Navel, Pabel, Paoel, Parel, Pauel, Paval, Pavei, Pavol, Pawel, Payel, Povel, Ravel, Yavel

Zie ook