De voornaam Pieta

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

De voornaam "Pieta" wordt in Nederland niet erg veel gebruikt. Volgens gegevens van de gemeentelijke basisadministratie waren er in 2020 slechts 16 personen in Nederland met de naam "Pieta". Het is interessant om op te merken dat de naam vooral voorkomt in de provincie Zeeland, waar 8 van de 16 geregistreerde Pieta's wonen. Dit zou kunnen wijzen op een regionale populariteit van de naam.

De oorsprong en betekenis van de naam "Pieta" zijn terug te voeren op het Italiaanse woord "pietà", wat "medelijden" betekent. Het is bekend geworden dankzij het beroemde kunstwerk van Michelangelo, de "Pieta", waarin Maria wordt afgebeeld terwijl ze de dode Christus op haar schoot draagt. Hoewel de naam een religieuze connotatie heeft, wordt deze niet veel gebruikt in verband met Mariaverering binnen de Nederlandse cultuur. Het is ook interessant om op te merken dat "Pieta" een vrij unisex naam is, wat betekent dat het zowel aan jongens als meisjes kan worden gegeven.

Computer gegenereerde tekst

Andere schrijfwijzen zijn: Piéta, Piëta, Pièta, Pietâ

Met een lettertje anders heb je: Cieta, Dieta, Fieta, Gieta, Jieta, Kieta, Lieta, Mieta, Nieta, Piata, Pieda, Pieja, Pieka, Piena, Piepa, Piera, Piet-, Piete, Pieti, Pieto, Pietr, Piets, Piety, Pinta, Pista, Pitta, Qieta, Rieta, Sieta, Tieta, Vieta, Wieta, Zieta

Zie ook