De voornaam Dean

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor mannen gebruikt.

Dean is een voornaam die zijn oorsprong vindt in het Engels. Het is afgeleid van het woord "dean", wat in het Engels "deken" betekent. De naam werd oorspronkelijk gebruikt als een achternaam om een persoon aan te duiden die de leiding had over een dekenij, een gebied dat onder het gezag van een deken viel.

In Nederland is de voornaam Dean in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank is het aantal jongens dat de naam Dean kreeg als voornaam gestaag toegenomen sinds het begin van de 21e eeuw. Het hoogtepunt van de populariteit van de naam Dean werd bereikt in 2019, toen er 234 jongens werden vernoemd.

Hoewel Dean oorspronkelijk een jongensnaam is, komt het ook steeds vaker voor als voornaam voor meisjes.

Het kan interessant zijn om te vermelden dat Dean geïnspireerd kan zijn door beroemdheden met deze naam, zoals de Amerikaanse acteur James Dean, die vooral bekend was in de jaren 50. Ook kunnen ouders de naam Dean kiezen vanwege de stoere en korte klank, die een zekere charme heeft.

Ondanks deze populariteit zijn er relatief weinig historische verwijzingen naar de voornaam Dean te vinden. Het blijft een moderne naam die vooral geliefd is bij ouders die op zoek zijn naar een internationale en unieke voornaam voor hun kind.

Computer gegenereerde tekst

Andere schrijfwijzen zijn: Déàn, Déan, Deän, Dèan

Met een lettertje anders heb je: Bean, Cean, Daan, Deaa, Deaf, Deah, Deak, Deal, Deam, Deaq, Dear, Deau, Deax, Deaz, Deen, Degn, Dehn, Dein, Deln, Denn, Deon, Dern, Deyn, Dhan, Dian, Djan, Dlan, Doan, Duan, Dwan, Dyan, Dzan, Eean, Fean, Gean, Hean, Iean, Jean, Kean, Lean, Mean, Nean, Oean, Pean, Rean, Sean, Tean, Wean, Xean, Yean, Zean

Zie ook