De voornaam Dienke

Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

De voornaam "Dienke" is een redelijk zeldzame voornaam in Nederland. Volgens de gegevens van het Meertens Instituut waren er in 2020 slechts 82 personen met deze voornaam geregistreerd. Dienke is een meisjesnaam die voornamelijk in Friesland voorkomt, waar het waarschijnlijk een verkorte vorm is van de Friese naam Tietdienke. Het is interessant om te vermelden dat Dienke ook als jongensnaam kan voorkomen, hoewel dit minder gebruikelijk is.

Hoewel Dienke niet erg vaak voorkomt, heeft de naam wel een betekenisvolle herkomst. Het is afgeleid van de Friese namen "Dientje" en "Dina", die op hun beurt weer een verkorte vorm zijn van "Geraldina" en "Hendrina". Deze namen zijn verwant aan de Germaanse naam "Gerard", wat "sterk met de speer" betekent. Dienke kan dus worden geïnterpreteerd als een naam die kracht en moed impliceert. Het is ook interessant om op te merken dat Dienke een goede keuze kan zijn voor ouders die op zoek zijn naar een unieke en authentieke naam voor hun kind.

Computer gegenereerde tekst

Met een letter anders krijg je Bienke, Dianke, Diecke, Dielke, Diemke, Dienie, Dienje, Dienko, Dienne, Diente, Dienye, Dieoke, Diepke, Dieske, Dieuke, Diewke, Fienke, Gienke, Hienke, Jienke, Lienke, Mienke, Nienke, Pienke, Rienke, Sienke, Tienke, Wienke

Zie ook