De voornaam Hagar

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

Hagar is een voornaam die in Nederland minder frequent voorkomt. Het is van oorsprong een Bijbelse naam die vooral voorkomt in joodse gemeenschappen. De naam Hagar komt voor in het Oude Testament, in het verhaal van Abraham en zijn vrouw Sara. Hagar was de Egyptische dienstmeid van Sara, aan wie zij haar man Abraham aanbood om zo toch een kind te kunnen krijgen. Hagar kreeg uiteindelijk een zoon, Ismaël. Hoewel de naam Hagar in Nederland niet bijzonder populair is, kan het nog steeds voorkomen als voornaam. Het is echter geen naam die je regelmatig tegenkomt in Nederlandse namenlijsten.

Over de betekenis van de naam Hagar zijn verschillende interpretaties. In het Hebreeuws betekent Hagar "vluchteling" of "immigrant". Het verwijst naar de Egyptische afkomst van Hagar, die als dienstmeid in het huis van Abraham en Sara terechtkwam. Deze betekenis sluit aan bij het bijbelse verhaal waarin Hagar gedwongen werd om te vluchten na een conflict met Sara. In andere culturen kan de betekenis enigszins verschillen. Zo kan Hagar bijvoorbeeld ook "steen" of "rots" betekenen in sommige Arabische varianten. Het is interessant om te zien hoe de betekenis van een naam kan variëren in verschillende culturen en talen.

Computer gegenereerde tekst

Een andere schrijfwijze is Hägar

Met een letter anders krijg je Bagar, Dagar, Hacar, Hadar, Hagag, Hagai, Hagal, Hagan, Hagay, Hager, Hagir, Hajar, Hakar, Hamar, Hanar, Haqar, Harar, Hasar, Hauar, Havar, Hawar, Hayar, Hazar, Hogar, Jagar, Nagar, Pagar, Ragar, Sagar, Wagar, Yagar

Zie ook