De voornaam Lex

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor mannen gebruikt.

De voornaam "Lex" is een uniseks naam die zowel voor jongens als meisjes wordt gebruikt. Het is afgeleid van de naam Alexander, wat "beschermer" of "verdediger" betekent. Hoewel het geen erg populaire naam is in Nederland, zijn er in de loop der jaren wel enkele bekende personen met de naam Lex geweest, wat de naam enige bekendheid heeft gegeven. Zo is Lex Goudsmit een Nederlandse acteur en was Lex Uiting een radio- en televisiepresentator. Daarnaast is "Lex" ook een naam die vaak voorkomt als afkorting of bijnaam voor Alexander, vooral in informele contexten.

In termen van populariteit is de naam "Lex" niet erg wijdverspreid in Nederland. Volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank stond de naam "Lex" in 2020 op de 467e plaats in de lijst van meest gegeven jongensnamen. Dit betekent dat de naam niet veel voorkomt, maar het kan nog steeds worden beschouwd als een geschikte keuze voor ouders die op zoek zijn naar een minder traditionele voornaam. Het gebrek aan populariteit kan worden toegeschreven aan het feit dat "Lex" een relatief moderne naam is en niet veel historische of culturele betekenis heeft in Nederland.

Computer gegenereerde tekst

Met een letter anders krijg je Bex, Dex, Jex, Lax, Lea, Lec, Lee, Lef, Leh, Lei, Lej, Lek, Lel, Lem, Len, Leo, Lep, Ler, Les, Let, Leu, Lev, Lew, Ley, Lez, Lix, Lox, Lux, Lyx, Mex, Pex, Rex, Tex, Yex

Zie ook