De voornaam Naut

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor mannen gebruikt.

De voornaam "Naut" is van oorsprong een Friese jongensnaam. Het is afgeleid van het woord "nauta", wat "scheepsman" betekent. Het gebruik van de naam Naut in Nederland is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven. Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank zijn er in de afgelopen decennia gemiddeld tussen de 50 en 100 kinderen per jaar met de naam Naut geboren. Hoewel het geen zeer populaire naam is, wordt Naut ook niet als zeldzaam beschouwd.

Een interessant feit over de voornaam Naut is dat het vroeger voornamelijk als jongensnaam werd gebruikt, maar de laatste jaren steeds vaker ook als meisjesnaam wordt gegeven. Dit is een verschuiving die we vaker zien bij namen in Nederland, waarbij geslachtsgrenzen vervagen en ouders steeds meer open staan voor het geven van "jongensnamen" aan meisjes en vice versa. Het geeft aan dat ouders steeds meer vrijheid nemen in het kiezen van namen voor hun kinderen en zich minder laten leiden door traditionele genderpatronen.

Computer gegenereerde tekst

Met een letter anders krijg je Daut, Laut, Maut, Naat, Naft, Nait, Nant, Nart, Naua, Naud, Naue, Nauk, Naum, Naun, Ngut, Nhut, Nout, Waut

Zie ook