De voornaam Ira

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

De voornaam "Ira" is een uniseks naam die zowel aan jongens als aan meisjes gegeven kan worden. Het is afgeleid van de Hebreeuwse naam "Yair", wat "hij verlicht" of "hij zal verlichten" betekent. In Nederland is de naam "Ira" redelijk zeldzaam. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank droegen slechts ongeveer 113 mensen in Nederland de naam "Ira" in 2020. Hiermee staat de naam niet in de top 1.000 populairste namen van dat jaar.

Hoewel "Ira" niet veel voorkomt in Nederland, heeft de naam wel een geschiedenis en betekenis in andere culturele contexten. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, wordt "Ira" vaker gebruikt als jongensnaam. Het is een naam met een lange geschiedenis en werd vooral populair in de vroege 20e eeuw. Een bekende naamdrager is de Amerikaanse songwriter en componist Ira Gershwin, die samen met zijn broer George Gershwin vele bekende Broadway-nummers heeft geschreven. Al met al is "Ira" een naam die weliswaar niet veel voorkomt in Nederland, maar toch interessante associaties heeft binnen verschillende culturele contexten.

Computer gegenereerde tekst

Met een letter anders krijg je Ara, Bra, Dra, Era, Fra, Gra, Hra, Iaa, Iba, Ica, Ida, Ifa, Iga, Iha, Ija, Ika, Ila, Ima, Ina, Ioa, Ipa, Ire, Iri, Irm, Iro, Iru, Irv, Iry, Isa, Ita, Iva, Iwa, Iya, Iza, Kra, Ora, Pra, Sra, Tra, Ura, Yra, ora

Zie ook