De voornaam Jo

Deze naam wordt ook als achternaam gebruikt. Deze naam wordt voornamelijk voor vrouwen gebruikt.

Jo is een korte en eenvoudige voornaam die zowel voor jongens als meisjes gebruikt kan worden. Het is een afkorting van namen zoals Johannes, Joanna, Jochem en Jolanda. De oorsprong van de naam Jo gaat terug tot het Hebreeuws, waar het de betekenis heeft van "God is genadig". Het is een naam die al lange tijd wordt gebruikt, maar de populariteit ervan is in de afgelopen decennia afgenomen. In de jaren 60 en 70 behoorde Jo nog tot de top 100 van populairste voornamen in Nederland, maar tegenwoordig komt de naam veel minder vaak voor.

Hoewel Jo als voornaam niet zo vaak voorkomt, is het wel interessant om te weten dat het als tussenvoegsel in tweedelige namen veel gebruikt wordt. Bijvoorbeeld in combinaties zoals Jo-Anne, Jo-Lynn, Jo-Annabel en Jo-Wilfried. Deze tussenvoegsels worden vaak gebruikt om een unieke en persoonlijke naam te creëren. Verder kan de naam Jo ook voorkomen als achtervoegsel, zoals in namen als Marjo, Moniquejo en Wiljo. Het gebruik van Jo als prefix of suffix is opmerkelijk en laat zien dat de naam nog steeds een bepaalde aantrekkingskracht heeft. Hoewel Jo niet meer zo vaak als stand-alone voornaam gebruikt wordt, blijft het als element in samengestelde namen een rol spelen in de Nederlandse namencultuur.

Computer gegenereerde tekst

Andere schrijfwijzen zijn: JO, ,

Met een lettertje anders heb je: Ao, Bo, Co, Do, Eo, Fo, Go, Ho, Io, JA, JB, JC, JD, JE, JF, JG, JH, JI, JJ, JK, JL, JM, JN, JO, JP, JR, JS, JT, JU, JV, JW, JY, JZ, Ja, Jb, Jc, Jd, Je, Jf, Jg, Jh, Ji, Jj, Jk, Jl, Jm, Jn, Jp, Jr, Js, Jt, Ju, Jv, Jw, Jy, Jz, Ko, Lo, Mo, No, Oo, Po, Ro, So, To, Vo, Wo, Yo, Zo, do, fo, mo, wo

Zie ook